Summer solstice, menarik fakta ni!

by - 6:19 PM

asalamualaikum w.b.t, selamat pagi rabu semua reader yang disayangi*chewah




mata ni still mengantuk sebenarnya, sebab sampai pagi layan variety show and drama ...hahaha....
tapi, aku xnak tidur balik lepas breakfast tadi cz mkn banyak (nasi goreng + roti telor) ngeh2...*sebenarnye sakit perut*

hurm, aku nak kongsi sikit perkara ilmiah pepagi ni kan. dapat jugak ilmu, insyaAllah. dari aku tidur buat taik mata kan...wuhahaa...
korang pernah dengar tak pasal Summer solstice? huh, macam tak pernah je? ok, same as me~huahaha..*baru tahu pagi ni la sebab pakcik google begitau...

pakcik google kasi:



ape kejadah nye summer solstice? jom usha~

Solstis musim panas berlaku dengan tepat apabila kecondongan paksi Bumi adalah yang paling cenderung ke arah matahari, di maksimum sebanyak 23 ° 26 '. Walaupun solstis musim panas adalah segera dalam masa, istilah ini juga digunakan seperti colloquially Pertengahan Musim Panas untuk merujuk kepada hari di mana ia berlaku. Kecuali di kawasan kutub (di mana siang adalah berterusan untuk beberapa bulan), hari di mana solstis musim panas berlaku adalah hari tahun dengan tempoh yang paling lama dari siang hari. Solstis musim panas berlaku pada bulan Jun di Hemisfera Utara utara Tropic daripada Kanser (Tropic of Cancer) (23 ° 26'N) dan pada bulan Disember di Hemisfera Selatan selatan Tropic dari Capricorn (Tropic of Capricorn)  (23 ° 26'S). Matahari mencapai kedudukan tertinggi di langit pada hari solstis musim panas. Walau bagaimanapun, di antara garis bagi Kanser dan garis balik selatan, matahari kedudukan tertinggi tidak berlaku pada solstis musim panas, sejak matahari mencapai kemuncaknya di sini dan ia berbuat demikian pada masa yang berlainan tahun bergantung kepada latitud pemerhati. [1] Bergantung kepada peralihan kalendar, solstis musim panas berlaku sedikit masa antara Disember 21 dan 22 Disember setiap tahun di Hemisfera Selatan, dan antara bulan Jun 20 dan 21 Jun di Hemisfera Utara. [2] Di seluruh dunia, tafsiran acara ini telah diubah antara budaya, tetapi kebanyakan telah mengadakan satu pengiktirafan tanda kesuburan, yang melibatkan cuti, perayaan, perhimpunan, upacara atau perayaan lain pada masa itu. [3] Solstis perkataan berasal dari Latin sol (matahari) dan sistere (untuk berdiam diri).
Kejadian solstis musim panas



Berikut senarai tarikh dan masa UTC solstis musim panas bagi bahagian awal abad ke-21:



YearNorthern HemisphereSouthern Hemisphere
2000June 21, 01:48December 21, 13:37
2001June 21, 07:38December 21, 19:21
2002June 21, 13:24December 22, 01:14
2003June 21, 19:10December 22, 07:04
2004June 21, 00:57December 21, 12:42
2005June 21, 06:46December 21, 18:35
2006June 21, 12:26December 22, 00:22
2007June 21, 18:06December 22, 06:08
2008June 20, 23:59December 21, 12:04
2009June 21, 05:46December 21, 17:47
2010June 21, 11:28December 21, 23:38
2011June 21, 17:16December 22, 05:30
2012June 20, 23:09December 21, 11:12
2013June 21, 05:04December 21, 17:11
2014June 21, 10:51December 21, 21:23
2015June 21, 16:38December 22, 04:48
2016June 20, 22:34December 21, 10:44
2017June 21, 04:24December 21, 16:28
2018June 21, 10:07December 21, 22:23
2019June 21, 15:54December 22, 04:19
2020June 20, 21:44December 21, 10:02


credit:en.Wikipedia & pakcik Google 


You May Also Like

0 Komen☺☺