Cara Menyelamatkan folder yang berubah menjadi shotcut [virus shortcut]

by - 3:45 AM

asalamualaikum w.b.t. and hello readers...
tak tahu lah sebab apa sejak dua menjak ni..
memang virus suka bertepek dalam laptop komputer mahupon dalam badan kan..
sampai share link virus..adeeh....
mungkin disebabkan musim durian...haha....*serius xde kena mengena*
berkaitan tajuk di atas, 
aku dah pernah kena dah virus shotcut ni hah dalam pendrive aku...
memang semua folder tak boleh nak bukak langsung...
semua folder dah jadi shotcut....bengang..bengang..*sigh*
serius tak buleh bukak folder2(gambar ihsan dari google)
hurm..k la...aku nak kasi tau cara untuk mengatasi masalah ini okehhh...

mula-mula korang kena lah scan dulu pendrive korang dengan sebarang antivirus..NortonAntivirus, Kaspersky etc., manalah tahu beriban virus kat dalam tuh...haha

Langkah pertama, kita harus buka Command (Cmd), pada komputer kita.\kalau susah nak cari search cmd di search kat start menu ye...



langkah seterusnya, dengan mencari port flashdish kita, seperti F, @G,@ H etc. kalau dah tahu kat mana flash kita, letak kat cmd tu tadi
contoh: " I: " (jangan lupa letak titik bertindih tu ye)




 Lepas siap tu, tulis ni pulak ye" Attrib -s -r -h /s /d "dan tekan Enter.

 then, tunggu beberapa minit...
dan tengok & bukak balik folder korang..SIAP...


You May Also Like

6 Komen☺☺