Tekun untuk mengulangkaji

by - 1:13 AM

assalamualaikum w.b.t dan selamat petang kalau korang baca petang lah~ :D
terniat dihati memang xnak pon update belog ni hah.... memang banyak lagi keje-kejess lain lagi
yang perlu aku buat...heh!... iaituu....
iaituuu... studyyy dan ulangkaji pelajaran..
and know what sem ni dah nak habis dah pon...
terasa cepat sangat masa berlalu...
muka aku yang babyfaced ni pon dah matured tahap avenger dah rasanya#okinitipu..

back to main topic yang aku nak bincangkan dalam entri ni adalah..
fasal ketekunan dalam kita mengulangkaji pelajaran...
wahhh~ berinfo sungguh kan....jom kita dapatkan cara-cara untuk terus istiqamah dalam belajar... tak kisah lah pelajaran tu masuk dalam exam ke atau ilmu am sahaja....asalkan ilmu yang boleh memberi manfaat kepada kita...
well, bila sebut fasal menimba ilmu ni..otak kita automatic rasa macam MALAS, MENGANTUK , DEMAM bak digigit nyamuk eades yang semakin menular...arrhhhh..itu sumer alasan syaitan.....licik sungguh kau ni syaitan...


serba sedikit cara kita dapat lebih tekun dalam belajar:
~tempat belajar adalah salah satu punca untuk kita belajar sebenarnya..cari tempat belajar yang kondusif dan inovatif#chewah..(tempat belajar mesti cukup cahaya)jangan kau belajar dalam gelap nanti mengantuk...:p
~basuh muka supaya segar; boleh mengambil wuduk supaya setan2 ni kurang menganggu.
~niat belajar kerana Allah Taala.
~duduk dengan keadaan yang selesa.
~doa sebelum mula belajar/ulangkaji pelajaran.
~tidak peduli dengan segala bentuk hiburan yang boleh menganggu dalam kita belajar(spt: FB, Twitter, IM etc.)(mendengar lagu sahaja boleh)
~membuat latihan dengan berpandukan nota
~mengulangkaji dengan membuat nota ringkas(mind map)


HAPPY STUDY~ :D






You May Also Like

0 Komen☺☺