Tutorial men'doodle' menggunakan mouse (video) :D

by - 9:04 PM





pergh
first time kot buat tutorial guna video macam ini..
*bajet la tu hebat kekunun.

walhal xde la hebat mana gua ini..
ini just some of my technique cara nak melukis 
yang simple and some simple steps to follow.

ok ini cara-cara untuk lineart dulu:
step 1: make a new linework layer*kalau guna mouse senang guna layer ini.
step 2: drag je mouse mengikut lakaran, 
step 3: edit lineart tu dengan menekan serentak CTRL+dragpoint @ SHIFT+dragpoint.
step 4: repeat step 1, untuk line yang baru *untuk menyenangkan proses editing linework korang gituu...
step 5: dah siap berlayer2 korang buat tu, masa untuk combine in one layer.
clik layer yang atas sekali then CTRL+E *emerge layer
TADAAAH. jadi kan?
ni la layer lineart gua!

proses colouring plak agak rumit,agak je..xde la serumit memanjat pokok kelapa dengan menggunakan 2 jari sahaja*ok merepek
cuma banyak untuk melayer kan.*ayatkauu:D
jom ikut cara colouring:

step 1:buat new layer di bawah lineart yang korang dah buat tu.
step 2: clik dulu layer lineart korang, pastu clik magic wand then tekan kekunun kat kawasan tudung, pergi kat new layer(layer baru di bawah lineart punya layer). then tekan bucket untuk warnakan bahagian .
step 3: repeat untuk bahagian yang lain, seperti baju dan kain( pastikan korang buat setiap bahagian di bawah layer baru dan layer tersebut di bawah layer lineart ye..OK!)
step 4: untuk kemaskan atau proses shadowing plak. kekunun untuk layer tudung. clik kat layer tudung pastu tekan new layer dan clik clipping group.(proses ini untuk memastikan korang punya shadowing tidak akan keluar pada bahagian tersebut)
step 5: repeat (step4) shadowing di bahagian lain pula (baju,kasut dan kain).





nota kaki: harhar.. buat video x sampai habis, entah kenapa screencast stop until minit ke 15.. ade limitation plak.. 

You May Also Like

2 Komen☺☺